VMware ESX Server yüksek performanslı Intel sunucular için geliştirilen sanal makine yazılımıdır. Doğrudan sunucu donanımı üzerine kurulur ve fiziksel sistemleri birer bilgisayar havuzuna dönüştürme mantığında çalışır. Her bir sanal sunucu, diğerinden izole ve farklı işletim sistemine sahip olabilen gerçek bir sunucu gibi çalışır ve yönetilir. ESX Server , donanım kaynaklarını her bir sanal sunucuya en optimum şekilde, dinamik olarak tahsis eder.
VMware ESX Server ile;
Sunucularınızı daha az sayıda sunucu oluşturacak şekilde birleştirebilirsiniz. Donanım kaynaklarınıza bağlı olarak, CPU başına 8 taneye kadar sanal sunucu kurabilirsiniz. ışletme maliyetlerinizi önemli ölçüde düşürebilirsiniz. Uygun maliyetli yüksek kullanılabilirlik sağlayabilirsiniz. Sanal makinelerinizin kopyalarını ortamdan ortama kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Böylece yazılım geliştiricileri ve kalite kontrol mühendisleri daha verimli testler gerçekleştirebilir, daha az zaman ve daha az donanım kullanarak hızlı çözümler üretebilirler.
Sistem kaynaklarının (CPU, bellek, network bant genişliği,...) en üst düzeyde kullanımını garanti edersiniz. Gerçekten gerekli olduğu zaman yeni donanım alırsınız. VMware Virtual Center programı ile tüm sanal sistemlerinizi tek bir noktadan yönetebilirsiniz. vMotion teknolojisi ile, bir SAN üzerine kurulu sanal makinalarınızı, üzerindeki uygulama çalışırken bile, bir başka ESX üzerine taşıyabilirsiniz. Böylelikle bakım zamanında bile sunucularınız kapatmanız gerekmez. VMware ESX Server'ın denenmiş sunucular üzerine kurulması tavsiye edilir. En son denenmiş sunucular ve misafir işletim sistemleri listesi VMware Virtualization Support, Desktop and Datacenter Virtualization Product Downloads adresinde bulunabilir. ESX Blade Sunucular üzerinde de çalışmaktadır.
Windows Server 2003-2008 ,Cisco , Hp Storage , Eta , Workcube,Network ,Microsoft Exchange Server Sorunlarınızda Çözüm Sunar BURSA / İNEGÖL Sistem Uzmanı 0554 500 26 29
28 Nisan 2011 Perşembe
27 Nisan 2011 Çarşamba
DFS KURULUMU
DFS ,network üzerindeki paylaştırılmış kaynakların, kullanıcılara tek bir paylaştırılmış kaynak altında toplanmış gibi gösterilmesini sağlar. Böylece networkdeki dağıtılmış kaynakların daha çabuk bulunması sağlanır.Çünkü kullanıcının networkdeki tüm kaynakların ayrı ayrı yerlerini bilmesine gerek yoktur. Sadece DFS root’a ulaşması ,bu DFS root’da link verilmiş kaynaklara ulaşmasını sağlar.
Burada iki yeni kavram karşımıza çıktı. Birincisi DFS root , ikincisi ise DFS linkleri. Şimdi sırasıyla bu kavramları inceleyelim. DFS root özel tip bir paylaştırılmış klasör olup dosya veya klasör içerebilir.DFS linkleri ise bir nevi işaretci (pointer) olarak görev yapar ve networkdeki diğer bilgisayarlarda bulunan paylaştırılmış kaynaklara işaret eder. DFS’in bu yapısını bir örnekle açıklayalım.Örneğin çalıştığımız şirkette bir Muhasebe departmanı var ve bu departmanda bulunan bilgisayarların hepsinde şirketin muhasebesiyle alakalı belgeleri içeren paylaştırılmış klasörler mevcut. Biz bu dağınık duran kaynakları tek bir merkezde (DFS Root) toplayıp diğer bilgisayarlarda bulunan paylaştırılmış kaynakları birer link (DFS link) ile bu DFS root ‘a bağlayarak kullanıcıların kaynaklara daha çabuk ulaşmasını ve tek bir paylaştırılmış klasör üzerinden ulaşmalarını sağlayabiliriz.
DFS KULLANIM NEDENLERİ
1.Domaindeki dosya erişimlerinde File Server’lar kullanmayı düşünüyorsanız.
2.Hedeflere erişen kullanıcılar bir bölgede veya çeşitli bölgelerde dağınık durumdaysa.
3.Sunucu yükünü dengeleme, hedeflerin yeniden dağıtılmasıyla geliştirilebiliyorsa.
4.Kullanıcılar, hedeflere kesintisiz olarak erişmek istiyorsa.
DFS’İN ÖZELLİKLERİ
1.Dosyalara kolay erişim
2.Kullanılabilirlik
3.Sunucu yükünü dengeleme
4.Dosya ve klasör güvenliği
DFS root ve DFS link oluşturmak için Administrative Tools ‘dan Distributed File System (DFS) ‘i kullanıyoruz. DFS tanımlamadan önce bazı kısıtlamaları göz önünde bulundurmalısınız. Birincisi DFS root sadece Windows 2000 Server ve Windows 2000 Advanced Server ‘da tanımlanabilir. İkincisi ise bir Windows 2000 Server veya Windows 2000 Advanced Server’da sadece bir tane DFS root tanımlayabilirsiniz.
Ayrıca tanımlayacağınız DFS root’un tipini de belirlemeniz gerekiyor. İki tip DFS root tanımlanabilir.
Stand-alone DFS : Herhangi bir Windows 2000 Server veya Windows 2000 Advanced Server’da tanımlanabilir. Bu tip DFS root’lar Active Directory içinde yayınlanmazlar. Ayrıca hata toleransı veya yük dağılımı (load balancing) sağlamak için kullanılan replikasyon ,bu tür DFS rootlarda kullanılamaz.
Domain DFS Root : Domaindeki herhangi bir Windows 2000 Server veya Windows 2000 Advanced Server’da tanımlanabilecek bu tür DFS root ‘lar Active Directory içinde yayınlanırlar ve bunların replikaları oluşturulabilir.Böylece hata toleransı ve yük dağılımı sağlanabilir. Oluşturulan replikaları sayesinde bir DFS root çökerse kullanıcılar bundan etkilenmeden diğer DFS root ‘a yönlendirilirler.
1- DFS Root oluşturmak için için Administrative Tools ‘dan Distributed File System (DFS) ‘i çalıştırırsak karşımıza Şekil 1’deki pencere çıkar. Bu bölümde New Root diyoruz.
2- Kuracağımız DFS sisteminin karşılama ekranı gelmektedir Next diyerek burayı geçiyoruz.
3- Çıkan seçeneklerden biz örneğimizde Domain DFS Root’u seçiyoruz. DFS Root’un türünü seçtikten sonra Next botununa basıp ilerliyoruz.
4- Ardından DFS Root’un bulunacağı server’ın belirtildiği yer karşımıza çıkmaktadır next diyerek devam ediyoruz.
6- Bu bölümde yukarıdaki Browse tuşunu kullanıyoruz ve DFS servermızı burden tanımlayarak OK tıklıyoruz.
7- DFS server ımızı belirttikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
8- DFS işin bir Root name istiyor bunu yazdıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
9- Bu bölümde paylaşıma açıcağımız klasörün yerini belirtiyoruz.
10-DFS teki Root kurulumunu tamamlıyoruz ve Finish e tıklayarak kurulumu bitiriyoruz.
11-Sıra geldi DFS linkleri tanımlamaya.Bunun için Şekil 7’de görünen DFS Root’un üzerine mouse ile sağ tıklayıp açılan menüden New Link’i seçiyoruz.
12-Bu pencerede link’in adı ,kullanıcıların DFS Root’da bu link’e tıkladıklarında (Klasör olarak görünür) network’teki hangi paylaştırılmış kaynağa yönlendirilecekleri ,bu link için bir açıklama ve bu link’in bilgisayarın cache’inde ne kadar süre kalacağı gibi ayarları yapıyoruz.
13-Oluşturduğumuz DFS Root için Check Status seçeneğini aktfi hale getiriyoruz.
14-Bu bölümde DFS kurulumunu ve Root ayarlamalarını yaptıktan sonra DFS imizin çalışp çalışmadığını paylaşım sekmesinden görebiliyoruz.
Replication sadece DFS Linkleri üzerinde uygulanmıyor. Aynı şekilde DFS Root dizinini de Replication işleminden geçirebiliriz. Doğal olarak bu işlemlerin bizlere sağlamış olduğu avantajlardan da yararlanmış oluruz. Yapılacak olan yük dağılımı ile ağımızdaki DFS sistemimiz daha sağlıklı bir şekilde çalışacaktır.
İzleyeceğimiz iki çeşit Replication seçeneği var. Bunlar Manual ve Automatic Replication seçenekleri. Manual Replication seçeneğinde çoğaltma işleminin yönetici tarafından başlatılması gerekir. Otomatik çoğaltma seçeneği ise, varsayılan olarak 15 dakikada bir dosyalardaki değişiklikleri tüm kopyalara yansıtır. Otomatik çoğaltma sadece NTFS bölümünde saklanan dosyalar üzerine uygulanabilir.
Bunun yanında, herhangi bir istemci makineden, DFS sistemini kullanmak isterseniz Start - Programs - Administrative Tools - Distributed File System seçeneğini çalıştırın. Daha sonra da”Display an Existing DFS Root” komutunu verin. Bu aşamada DFS Root dizininin adını girmeniz istenecektir. DFS Root dizininin adını girdikten sonra bu hizmeti kullanabilirsiniz.
ETA AĞ YAZICI AYARLARI
net use lpt1: file://hedef/ makina adı\paylaşılan yazıcı paylaşım adı
z:
cd eta7
etamenu.exe
net use lpt1 /delete /yes
ETA YAZICI BAT OLARAK ADLANDIR.......
z:
cd eta7
etamenu.exe
net use lpt1 /delete /yes
ETA YAZICI BAT OLARAK ADLANDIR.......
22 Nisan 2011 Cuma
Exchange Server Nedir Neden İhtiyaç Vardır
Exchange Server Microsoft tarafından sunulan Mail Server'dır. İstemci clientler bu yazılım sayesinde bilgisayarlarında yüklü olan Outlook yazılımı ile mail takibi, takvim randevu paylaşımı vs gibi işlemlerini yapabilirler. Kurumsal bir şirketin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapıdır. Exchange Server çeşitli versiyonlardadır ve son sürüm 2010 dur. Server mimarisi üzerine kurulması zorunludur
Windows Server 2008 R2 nin RC sürümü çıktı
Windows Server 2008 R2 Release Candidate Enterprise
Windows Server 2008 R2 Release Candidate Standard
Windows Server 2008 R2 Release Candidate Datacenter
Windows Web Server 2008 R2 Release Candidate
Windows Server 2008 R2 Release Candidate Standard
Windows Server 2008 R2 Release Candidate Datacenter
Windows Web Server 2008 R2 Release Candidate
Windows Server 2008 Üzerinde DHCP Kurulum
Merhabalar,bu ilk makalem olacaktır.Neredeyse her firmanın bünyesinde bulunan DHCP hizmetinin Windows Server 2008 üzerine kurulumundan bahsediyor olacağım.
Bilgisayarların birbirleriyle anlaşabilmeleri için mutlaka IP (Internet Protocol) bilgisine ihtiyaçları vardır.DHCP ise bu bilginin bir sunucu (yada cihaz, ADSL modem gibi) üzerinden tüm host(bilgisayar,sunucu,cihaz vs.)’lara otomatik olarak dağıtılma işlemidir.
Eğer istenirse bu bilgi tabii ki el ile verilmektedir fakat host sayısı arttıkça el ile bu bilginin girilmesi ve düzgün yapılandırılması da zorlaşacaktır. Microsoft bu gibi sorunlar için Server ailesi üzerine DHCP Server rolünü eklemiştir.
Windows Server 2008 versiyonlarının hepsine DHCP Server rolü kurulabilmektedir.
Bu arada DHCP server Windows NT 3.5’den beri bizimledir.
NOT:DHCP server kurulumu için tek koşul sunucuya mutlaka statik IP verilmiş olmalıdır.
Kurulum (Full Installation Windows Server 2008)
DHCP rolünü ister komut satırından istersek GUI (Graphical User Interface) üzerinden kurabiliyoruz.
Komut satırından kurulum için,
1. DHCP Server kuracağınız Windows Server 2008 üzerinde Administrator kullanıcısıyla oturum açın.
2. Komut satırını açın.(Start>Run açılan bölüme cmd yazın,yada Windows tuşu+R ye basıp cmd yazın.)
3. Açılan pencere içerisine Servermanagercmd –install DHCP yazın.(Core üzerine DHCP Server kurulumu yapılırken ocsetup.exe komutu kullanılır.)
4. Kurulum tamamlandığına dair bir uyarı belirtilecektir.
NOT:Komut satırından DHCP server kurulumu yaparsanız servis stop durumda ve disabled gelmektedir.
Servisi otomatik olarak başlayacak şekilde ve çalışır hale getirmek için;
1. Komut satırını açın.
2. Sc config dhcpserver start= auto yazıp enter’a basın.(=’den sonra boşluk bırakmak zorundasınız)
3. Net start dhcpserver yazıp tekrar enter’a basın.DHCP server servisi çalışır hale gelecektir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)